Mediation in het onderwijs
Het onderwijs is een omgeving waar in potentie veel conflicten kunnen ontstaan:
geschillen met bestuur, met de directie, tussen het personeel onderling, met leerlingen/studenten of met ouders. Aan conflicten kunnen diverse factoren ten grondsla liggen: cultuurverschillen, verschillen van onderwijsbenadering, verkeerde communicatie of zelfs werkdruk (en daarmee ‘korte lontjes’).
Mediation in het onderwijs kan hier een uitstekend middel zijn om via de juiste gesprekstechnieken escalatie kan worden voorkomen. Vrijwillig en met wederzijds respect.
Conflict oplossen met een mediatior
In mijn mediationpraktijk kom ik regelmatig op scholen waar de communicatie is spaak gelopen en irritaties het werkplezier benadelen. En dat terwijl iedereen het beste wil: goed onderwijs voor de leerlingen! Inzicht en begrip voor elkaars standpunten en het streven naar gemeenschappelijke belangen leiden vaak tot mooie oplossingen.
Waarom lukt dat dan niet vanzelf? Omdat we allemaal ook wel eens last hebben van werkdruk, slechte timing, verkeerde communicatie of verschil van inzicht. Allemaal ingrediënten voor een conflict. Tijdig ingrijpen en de juiste begeleiding door een mediator kan helpen het probleem op te lossen voor dat de problemen escaleren.
Training voor leerlingen
Mediation is ook een heel geschikte werkwijze om leerlingen te helpen bij pesterijen of groepsproblemen. Een training speciaal gericht op leerlingen waarin hen geleerd worden door middel van mediation technieken onderlinge problemen op te lossen. Er zijn als diverse projecten op scholen en ze zijn erg succesvol gebleken. Door juist op jonge leeftijd kinderen te leren hoe je conflicten op een goede manier kunt oplossen, geef je de leerling niet alleen een waardevol instrument voor hun verdere leven, je helpt ze waarschijnlijk ook aan een fijne periode op school.